Manželství odsouzené ke zkáze - Kapitola 13

16.10.2012 13:04

Překlad povídky Union of Doom od Steppenwoelfin. Přeloženo se svolením autorky.

-)-)-)

Kapitola 13

Nedlouho po jeho krátkém, ale poučném rozhovoru se Sonjou Mukherjeeovou byl Harry předvolán Albusem Brumbálem.

„Harry, chtěl by ses připojit k Fénixovu řádu?" zeptal se ředitel.

„Říkal jsem si, kdy se mě zeptáte, pane," řekl Harry s lehkým úsměvem. „Odpověď je ano, samozřejmě."

Brumbál vypadal potěšeně, zářivě se na svého chráněnce usmíval za svými půlměsícovými brýlemi.

„V tom případě, Harry, jsi náš nový člen. Obávám se, že není čas na formality a oficiální ceremonie; ale prozatím tě Severus naučí mluvenou formu Patrona, která je hlavním způsobem komunikace v rámci Řádu, tedy kromě Fawkesových pírek. Nicméně, Fawkes mívá tendenci být na svůj Ohňový den poněkud nezpůsobilý, což je důvod, proč nemůžeme očekávat, že nám bude k dispozici po celou dobu."

Fawkes nadzvedl nožku a důkladně se poškrábal na krku, pak začal zobat hromádku sezamových semínek.

„Ehm... pane profesore, možná by mě mohla učit profesorka McGonagallová nebo profesor Moody nebo nějaký jiný člen Řádu," navrhl Harry taktně.

„Už jsem Severuse informoval, Harry, a on souhlasil," sdělil mu s vlídným úsměvem Brumbál, „koneckonců, jste manželé."

Jo, jasně, pomyslel si Harry sarkasticky.

„Fajn, dobře," řekl nahlas a doufal, že bude ve vytváření mluvícího Patrona zdatnějším adeptem než ve zvládání nitrobrany.

„Jsem si jistý, že to bude v pořádku, Harry. Vítej v Řádu, můj drahý chlapče."

„Děkuji vám, pane profesore."

Brumbál vstal a jak Harry odcházel, poplácal ho po rameni.

Když přišel k Nessinu portrétu, Harry jí hned sdělil novinky.

„Musím mít lekce se Severusem. Bude mě učit, jak vykouzlit mluvícího Patrona," řekl jí mrzutě.

„I portréty v zámku vědí, že jsi velmi dobrý v Patronově zaklínadle. Čeho by ses měl bát, mládě?" zeptala se Nessa.

„No... učitele," řekl Harry významně.

„Ber to jako výzvu, abys mu ukázal, co dokážeš. A pověz mi, jak ti jde skicování po tvé první třídě? Mluvil jsi o tom tak pozitivně."

„No, ještě musím počkat na praktickou část, kde budu moct opravdu experimentovat. Vždycky jsem jenom čmáral brkem na normální papír. Chci se naučit správnou techniku a na to musím počkat do další lekce."

„Ach. Další povídání od srdce k srdci," ozval se za ním posměšný hlas. Harry ustoupil stranou, když Severus přistoupil a řekl heslo. Byl po svém setkání s Voldemortem v horší náladě než obvykle, Voldemortův obscénní zájem o Severusovo a Harryho údajně zneužívající manželství byl odporný. Severus Harrymu stroze vysvětlil, že Voldemort podstoupil tolik transformací, že byl fyzicky neschopný zažít sexuální potěšení nebo mít sex. Severus mluvil tónem, který zněl, jako kdyby to všechno byla Harryho chyba.

„Byla mi předestřena nešťastná perspektiva přispět k tvému vzdělání," řekl Severus, když vešel dovnitř.

„Brumbál mi to právě řekl," odpověděl Harry tiše. „Jakou podobu má tvůj Patron, smím-li se zeptat?"

„Popelec," odpověděl Severus úsečně. Kouzelný had, jehož vejce byla přísadou lektvarů. Samozřejmě. Vejce, která se užívala v lektvarech lásky. Jak ironické.

„Můj je-"

„-jelen. Viděl jsem to v tom únavném famfrpálovém zápase v tvém třetím ročníku. Jak sentimentální a nudné," zamumlal Severus.

„Jak ty můžeš najít nějakou šťastnou vzpomínku, která ti pomůže vytvořit Patrona je upřímně řečeno ohromující," poznamenal Harry, který začínal být docela naježený.

„Tvůj úžas na mě dojem nedělá," poznamenal Severus.

„Proč jsi souhlasil, že mě budeš učit, jak vytvořit mluvícího Patrona?"

„Protože mě o to ředitel požádal. A protože jsem nepatrně optimističtější, co se týče tvých schopností vykouzlit Patrona..."

Harry věděl, že měl na mysli jeho boj s lektvary a s nitrobranou.

„Lekce budou ve čtvrtek večer, v devět hodin v našich pokojích, a kvůli tvému bezpečí doufám, že ukážou nějaký příslib. Byl jsi hrozný dokonce i v posteli," řekl Severus a zavřel Harrymu dveře haly před obličejem. Harry zíral na dveře, velmi zraněný a nešťastný z krutosti té poslední věty. Spolkl knedlík v krku. Jakákoliv jeho malá naděje na jejich mírumilovné soužití tím byla uhašena. Ta poznámka byla zcela nemístná, nemluvě o její neskutečné krutosti. Hněv, který se v něm vařil, se proměnil v dusivý popel. Stiskl rty a bojoval se slzami. Zhluboka se nadechl, otevřel dveře a rozhodl se zamířit do laboratoře lektvarů – byl si jistý, že slyšel, jak tam Severus šel. Severus se otočil a jeho oči se nebezpečně zúžily.

„Myslím, že jsem ti řekl, abys nikdy nevkročil ani nohou do této místnosti," zašeptal.

„A já jsem myslel, že jsem tě požádal, aby ses ke mně choval s úctou!" zavrčel Harry a zvedl svou hůlku. „Myslíš si snad, že lidé mohou být úžasní v posteli, když jsou tam nuceni a proniknuti proti své vůli? Jak bys asi mohl očekávat sex jako z filmu, když je naše manželství tak v háji? Oh, já vím, že jsi neměl na výběr. Ale ty máš na výběr říct nebo neříct takovou poznámku! Jsi mizerný manžel, Severusi Snape. Ochránce, proboha! A další věc. Ani se nepokoušej snít o tom, jak mě šikanuješ s Patronovým zaklínadlem, protože já odmítám, abys mě učil ty. Mezitím, užij si společnost mého táty. Expecto Patronum!"

Jelen zářil, když vyskočil z konce jeho hůlky, rozzářil temnou laboratoř svým oslepujícím stříbrným světlem. Aby Severuse naštval ještě víc, Harry popadl sklenici prášku, o kterém věděl, že je neškodný, a rozbil ji o podlahu. Sklenice mohla být opravena, ale prášek byl ztracený případ. Než se Severus mohl pohnout nebo promluvit, Harry odešel, dveře se za ním s prásknutím zavřely. Jejich manželství by se dalo nejpříhodněji charakterizovat bouchnutím dveří, pomyslel si vztekle.

Ve večerních hodinách, několik hodin po svém bůhvíkolikátém střetu se Severusem, Harry, otrávený z dlouhého pobytu ve své ložnici, vyklouzl do haly se studijním plánem umělecké třídy a s knihou o technikách kreslení. Usadil se na pohovce, která byla Severusovým oblíbeným kouskem nábytku. Harrymu to bylo jedno. Copak mu Nessa neřekla, že Severusovy pokoje byly stejně tak jeho? Byl si celkem jistý, že to může bezpečně aplikovat alespoň na některé kusy nábytku. Nábytek v ložnici byl samozřejmě něco úplně jiného, vzhledem k tomu, že on a Severus měli samostatné ložnice i postele. Jaké inspirující manželství, pomyslel si Harry hořce, když otevřel knihu a snažil se číst. Když uslyšel, jak se otevírají dveře a Severus vešel do místnosti, předstíral hluchotu a odhodlaně zíral na obrázek v knize. Severus přistoupil k pohovce. Harry se úzkostlivě vyhýbal vzhlédnutí nahoru. On už se snažil dost a ponížil sám sebe příliš často jen kvůli snaze si s tím člověkem aspoň trochu mile popovídat.

„Pottere-," začal Severus, ale Harry ho rozhodně přerušil:

„Nemluv na mě. A nepřibližuj se ke mně. Nemůžeš mě tak jako tak vystát, takže se ode mě drž v bezpečné vzdálenosti, můj manželi."

„Jdu ven na skleničku," řekl Severus stroze po nepříjemné pauze.

„Jistě. Pokračuj. Zašoustej si s někým. Nepochybuju o tom, že najdeš někoho, kdo se může postarat o tvé základní potřeby lépe než já. Je mi to úplně fuk," řekl Harry a otočil dost násilně stránku své knihy. Ozval se zvuk mírného trhání, jako kdyby stránka byla poškozena.

„Pokud bys souhlasil mě doprovázet, mohli bychom se přemístit do nějakého mudlovského baru," řekl Severus.

Harry na něj zíral a nevěřil svým uším. Pak se vzpamatoval. To mělo asi nějaký praktický důvod, pravděpodobně šlo o něco souvisejícího s Řádem. Nemohlo jít o to, že by byli viděni na veřejnosti jako milující se pár. Severus by si pro tento účel vybral kouzelnický bar. Ale ten nápad byl absurdní. Severus by nikdy nepomyslel na veřejné předvádění, ať už hrané nebo nehrané.

„Koná se tam nějaké setkání Řádu? Pochybuji, že bychom si vyšli připít na můj vstup do Řádu, jdeme snad?"

„Ne, Řád tam žádnou schůzku nemá," řekl Severus podrážděně.

„Ehm... dej mi prosím pět minut, na převlečení," řekl Harry, vyskočil a vyrazil do ložnice.

Severus Snape nebyl impulzivní člověk. Shledával svůj manželský život horší než svůj dosavadní život svobodného. Harry Potter byl naprosto otravný, předváděl své schopnosti hadího jazyka a opovážil se nakráčet do jeho pokojů se svými přáteli. Byla pravda, že Severus neochotně souhlasil, že by si mohl přivést své přátele, ale přesto to považoval za narušení svého posvátného obydlí. Nicméně, když viděl Harryho silnou reakci na svou poznámku o konzumaci jejich svazku, zasáhlo ho to. Ten mladý muž vřel vzteky. Ale to, co u něj rozhodlo, byl ten úžasný Patron. Nikdo si nemohl vybrat podobu svého Patrona. Ale Harry si nesl vzpomínku na otce ve svém srdci a vzpomínku na matku ve svých očích. Byl mnohem citlivější než James Potter nebo Sirius Black. Stále měl sice problém s ovládáním svých emocí, ale vytvořit plnohodnotného Patrona v takovém rozrušení bylo velmi slibné. Severus začínal uznávat, že je ženatý s někým, koho by stálo za to lépe poznat. A bylo tady pár věcí, kterých si u toho mladého muže právě začal všímat. Způsob, jakým si Harry snažil uhladit vlasy, když byl nervózní a napjatý. Zúžení jeho zelených očí, když byl naštvaný. A jeho laskavost. Severus si například nedokázal představit, že by James Potter trávil čas s někým jako Luna Lovegoodová. Nebo aby se snažil lépe poznat jeho, Severuse Snapea. Nebo aby ukázal, že má zájem a stará se, když Severus prožíval bolest kvůli Znamení zla...

„Jsem připravený," Harryho hlas přerušil jeho myšlenky.

Severus se otočil a podíval se na něj. Harryho štíhlá postava byla zahalena v plášti. Venku bylo chladno.

„Asi bys měl v zimě používat Uchohřejivé kouzlo," řekl Severus trochu škrobeně.

„Ty už jsi někdy měl zánět středního ucha?" zeptal se Harry.

„Ano. Velmi nepříjemné. Naštěstí je kouzelnické léčení velmi rychlé."

Po této stručné výměně nastalo trapné ticho.

Severus kráčel ke dveřím a otevřel je. Ustoupil, aby Harry mohl projít před ním.

Had Nessa zamyšleně sledoval jejich zahalené postavy a pak se pevně ovinul kolem své paličky a začal podřimovat.

Konec kapitoly 13

< Kapitola 12      Kapitola 14 >

-)-)-)

Jako vždy chci především poděkovat komentujícím předchozí kapitoly: Saskye, Nade, Máje, Profesor, raven9, bacil, katie11, Bobo, em, Hajmi. Abych vám trošku vynahradila minulé zpoždění, překlad této kapitolky je tu dřív (a další by měla přijít do 14 dnů). Severus a Harry pořád docela válčí (a Severuse by člověk někdy nejraději poslal někam), ale myslím, že ten pomalý vývoj je docela realistický a hlavně je to VÝVOJ - sice malé, ale přesto jsou zde krůčky vpřed :-)

Zpět

Poslat komentář: Manželství odsouzené ke zkáze - Kapitola 13

Datum 25.10.2018

Vložil sisi

Titulek citát dne

Odpovědět

čtu již po několikáté a znovu objevuji již objevené. Dnes mě oslovila věta: "...Voldemortův obscénní zájem o Severusovo a Harryho údajně zneužívající manželství byl odporný....." asi mám depku, protože to okamžitě vztahuji na obec čtenářskou, jejíž obscénní zájem o Severusovo a Poterrovo manželství plní mnoho stránek na netu. Jsme snad tak špatnými lidmi, když se zajímáme konkrétně a hlavně o naplnění a konzumaci manželství mezi hlavními hrdiny? Přece nechceme vládnout světu, jen snít a v klidu číst. Děkuji za překlad, moc se povedl. To autorka mě mate.

Datum 11.01.2017

Vložil sisi

Titulek malé krůčky

Odpovědět

hlavní je, aby o malých krůčcích došlo k menším vycházkám, ty se prodloužily na výlet, pak už to chození půjde lépe a lépe,... Taky je fajn, že Snape i Harry mají za úkol najít jeden druhého, aby se cestou měli o koho opřít. Dík za překlad.

Datum 21.10.2012

Vložil Profesor

Titulek ...

Odpovědět

Teda, Severus si dal záležet. Svou povahu vypiloval k příšerné dokonalosti. Snad to dobře dopadne.

Datum 18.10.2012

Vložil Hajmi

Titulek XXX

Odpovědět

Za ten pomalý vývoj se neomlouvej.
1. autorem je někdo jiný, 2. je to o to věrohodnější.
Nikdy se mě nezdálo pravdivé, když se někdo dokázal během pár dnů změnit a obrátit se o 180°. Je to stejně nevěrohodné, jako po nejhorším ublížení a zacházení říci jen promiň, a najednou jsou obě postavy ti nejlepší přátelé. Tak nejedná nikdo. Mohu odpustit, ale zapomenout a skutečně i v duši změnit své smýšlení a začít druhému věřit, trvá mnohem déle. Dá se vědomě změnit své chování, ale skutečná a víra se obnovuje těžce. Proto je tahle povídka bezvadná a navíc je to moc pěkný překlad. Díky.

Datum 18.10.2012

Vložil Beruska

Titulek ...

Odpovědět

Moc pekna kapitolka tahle i predesla, kdyz jsem ji pred chvilkou cetla zjistila jsem ze jsem ji predtim necetla. Konecne to vypada trosku lip s jim jejich vztahem nevztahem. Harry se snazil vycistit vodu nebo to bylo neumyslne, hm? Tezko .rici. Tesim se na dalsi kousek

Datum 17.10.2012

Vložil belldandy

Titulek -

Odpovědět

Hohohó - pozvání do baru - na poměry tohoto příběhu je to zatarceně velký posun. ta tvá poznámka na závěr mě ale drží zpráky. Asi bych od toho neměla zbytečně moc očekávat. :) Hezkye pomalý vývoj vztahu, ale no co se vleče neuteče - he - to byla ale originální moudrost, co? :) No zkrátka já si počkám a tak se dočkám. :)

Datum 17.10.2012

Vložil Nade

Titulek ooOoo

Odpovědět

Přemýšlím, jestli Severus někdy není otrávený sám ze sebe. Ta jeho invektiva byla nejen zcela nevhodná, ale i neuvěřitelně krutá. Na druhou stranu se mi líbilo, že se Harry nestáhnul v pláči do své nory, ale pěkně mu to vytmavil. Je jasné, že se nemůžou hned zbožňovat, to by nevyznělo realisticky a vznikl by z toho uslintaný OOC románek.
Díky, těším se na epizodku z báru. :D

Datum 17.10.2012

Vložil Lanevra

Titulek black-lana.webnode.cz

Odpovědět

mluvenou formu Patrona - forma Patrona která je mluvena.
mluvící formu Patrona - forma Patrona který mluví.
Já se omlouvám, gramatické chyby neopravuji, ale tohle je stylistická chyba.

Datum 16.10.2012

Vložil symphony

Titulek vypada

Odpovědět

to jako predehra k necemu vetsimu. co se asi stane na randicku v baru? nebo az pozdeji?

Datum 16.10.2012

Vložil Mája

Titulek :-)

Odpovědět

Že by nám Severus začal moudřet? Po té hloupé jedovaté poznámce bych ho už praštila. Harry má svatou trpělivost. Alespoň si konečně začíná všímat některých Harryho předností. Proč však nejsem příliš optimistická z toho jejich randevú? Nějak se mi nezdá, že by Severus najednou obrátil a začal se chovat slušně. Obávám se, že to tak rychle nepůjde...

Datum 16.10.2012

Vložil grid

Titulek :)))

Odpovědět

Severus je tentoraz hodný všetkých svojich prezývok a to ešte netuší, ako som ho počastovala ja vo svojom spravodlivom hneve. Je ako tŕň v otvorenej rane. Som zvedavá ako bude prebiehať to nečakané pozvanie do baru...Uf!

Datum 16.10.2012

Vložil Bobo

Titulek :-(

Odpovědět

Ten Snape je tedy ještě větší hovado než jsem myslela, s tou postelí to trochu přehnal. Myslím, že on se zrovna taky moc nevyznamenal a je to on, kdy by měl Harryho učit, a to ve všem :-)
On měl aspoň pod sebou hezké mladé maso, Harry dopadl mnohem hůř. Tak to jsem zvědavá na tu jejich skleničku, aby z toho nebyla nakonec mudlovská rvačka - třeba rána pěstí do křivého nosu, haha. Ty seš hodná, že si nám taky brzy přidala kapitolku. Děkuji.

Datum 16.10.2012

Vložil bacil

Titulek :-)

Odpovědět

Krásná kapča. Jak píšeš, že jdou malými krůčky v před. Jo nic se nemá uspěchat.
To jak Harry i když naštvaný předvedl Severusovi patrona bylo super. Úplně jsem si dokázala představit Severusův výraz. Jupííí no něco snad i konečně zapůsobilo.
Hm na to jejich "randevů" se moc těším.

Datum 16.10.2012

Vložil em

Titulek hp

Odpovědět

Díky za poděkování. To ty máš naši pochvalu.

Datum 16.10.2012

Vložil samuel

Titulek :-)

Odpovědět

Naprosto úžasné. Máš to dobře vystižené.

Datum 16.10.2012

Vložil Rocia

Titulek Re: :-)

Odpovědět

Já ani ne, to spíš autorka... jde jen o překlad :-)