Moje oblíbené M/M crossovery

19.01.2023 15:56

Moje oblíbené (převážně M/M) crossovery

Crossoverům jsem se osobně dlouho bránila, ale postupně jsem zjistila, že jako u všech ostatních povídek jsou crossovery dobré i špatné, zajímavé i nudné – a že někdy je docela fascinující, jaké světy a postavy jsou autorky a autoři schopni dát dohromady. Na druhé straně, některé crossovery se přímo nabízejí – například se odehrávají ve stejné době, na stejném místě, řeší podobné téma, spojují je herečtí představitelé... V seznamu níže je výběr mých oblíbených crossoverových kousků, v drtivé většině jde o M/M povídky, méně často o fanfikce bez párování nebo romantiky. Některé z těchto příběhů bych možná nenazvala přímo oblíbenými, ale jsou něčím zajímavé, jedinečné nebo jde třeba o dobrý příklad nějakého shipu či typu crossoveru. Důležité – za crossovery považuji jen ty fanfikce, kde se objevují postavy z obou (všech) fandomů, nikoliv ty, které si z jednoho fandomu berou jen příběh nebo motiv, tedy třeba ty, kde Drarry variuje příběhovou linku Queer As Folk nebo kde se postavy ocitnou na palubě Titanicu místo Jacka a Rose apod. A za crossovery nepovažuji ani ty povídky, kde jde o stejný fandom pod jiným názvem nebo o kombinaci fikce a RPF. A zcela jistě jsem na nějaké dobré přečtené povídky zapomněla...

-)-)-)

Downton Abbey/The Avengers

Tony Stark Meets an Extremely Unimpressed Time Traveler, or, Thomas Barrow Makes a Surprisingly Good 21st Century Butler od Alex51324

Název říká vše. :-) Thomas Barrow se dostane do budoucnosti, stane se komorníkem Tonyho Starka a nakonec je z nich pár. Originální, delší a výborně napsaný příběh.

-)-)-)

Mám hodně ráda postavu Jacka Harknesse, ale jeho vztah s Iantem mě až tak nebaví, zato jsem přečetla spoustu fanfikcí, kde se Jack dá dohromady s někým z jiného fandomu (což zrovna v Jackově případě většinou docela dává smysl).

Torchwood/Harry Potter

Edinburgh Rock od Mirtai

Harry absolvoval Bradavice a opravdu potřebuje nějakou dovolenou. Stráví léto v Edinburghu, najde si brigádu a má sex s Jackem Harknessem.

Torchwood/Supernatural  

All The Rocket Ships Are Climbing Through The Sky od dorkilysoulless (custodian)

Jednorázovka, v níž Dean stráví noc s Jackem. V podstatě PWP, kde Dean zatím neměl žádnou zkušenost s mužem, ale možná v budoucnu není vyloučeno Dean/Castiel...

-)-)-)

Harry Potter/Glee

My Way Home Is Through You od orphan_account

Kurt se zamiluje do nového souseda Harryho Blacka, který je o pár let let starší, má malého syna Teddyho a taky se posléze ukáže být Kurtovým učitelem. Romantický a milý příběh, který není dokonalý a postavy jsou myslím trochu OOC, ale pro fanoušky HP a zároveň Glee (nebo Kurta Hummela) určitě stojí za přečtení.

-)-)-)

V podstatě skoro vůbec neznám seriál Criminal Minds, ale mám ráda hodně crossoverových fanfikcí, kde lidé z BAU přicházejí někam vyšetřovat vraždy a podobně (tj. často tzv. case fic). Tenhle motiv také nabízí docela nenásilnou možnost, jak propojit CM se spoustou dalších fandomů.

Criminal Minds/Glee

So Carefully Taught od defiant_gravy (Viola25)

Case fic. BAU přichází vyšetřovat vraždy do Ohia. Není to romantika, ale je to opravdu zaměřeno na vyšetřování. Klaine, záporák Dave Karofsky, homofobie.

Criminal Minds/Queer As Folk

The List od Ardatli

Case fic, kde BAU musí řešit sériové vraždy gayů v Pittsburghu. A jak se nakonec ukáže, celý případ velmi úzce souvisí s Brianem Kinneym. Opět zaměřeno na vyšetřování případu a spíše na postavy z CM, Brian a Justin jako pár z pohledu BAU.

Nevím proč, ale asi úplně nejraději mám Criminal Minds v kombinaci s SPN (mám na to dokonce samostatnou složku ve svém archivu fanfikcí :-)). Je to také obecně dost populární crossover. Zahrnuje stovky prací a nechybí ani crossoverové vztahy třeba mezi Samem a Spencerem, ale osobně miluju hlavně povídky, kde se BAU a Winchesterovi nějak střetnou při vyšetřování – a BAU pak často zjistí, že existují příšery a že Sam a Dean nejsou vraždící monstra. Tyhle příběhy obvykle nezahrnují romantiku, i když tam (v pozadí) může být například Destiel. A protože case fic crossovery s SPN jsou zjevně oblíbené, dá se narazit třeba i na kombinaci SPN/NCIS nebo SPN/Law&Order a existují i povídky v češtině. Níže je jen výběr, pokud někoho tento typ crossoverů zajímá, může si projít vše (nejen) na AO3.

Criminal Minds/Supernatural

Monsters in Your Closet od AlbusCorvus

Castiel je zatčen a Sam s Deanem unesou Spencera Reida.

I See a Darkness od Twisted_Slinky

Při vyšetřování případu jsou Sam a Dean nuceni unést dva členy BAU.

In Shadow od GreyDawnWitch (case fic)

Drowned od eden22 (case fic)

Witch Doctor od Practicalsome (case fic)

No Way Out III od KelinciHutan

Defect od kikkimax

Criminal Minds/Supernatural/Law & Order: SVU

New York is always a good idea od MTyrell

České Criminal Minds/Supernatural

Odčarodějnicováno od MaryBarrens (destiel)

An angel in his office od MaryBarrens (destiel)

-)-)-)

K mým nejoblíbenějším fandomům patří Queer As Folk (USA) a protože počet QAF povídek na AO3 není neomezený, šlo zřejmě o první fandom, kde jsem se „ze zoufalství“ obrátila ke crossoverům.

Queer As Folk/Shelter

The Yellow Wood od Ardatli

Jeden z neobvyklých a překvapivých crossoverů – konkrétně mého oblíbeného filmu Shelter (Surfaři) a QAF. Justin jako už poměrně známý umělec přichází učit na školu, kde studuje Zach. Zach/Shaun a Brian/Justin. Povídka má dvě pokračování.

Queer As Folk/Glee

Learn To Love Again od wilari

Justin a Kurt jsou spolubydlící v New Yorku. Brian/Justin a Kurt/Adam.

Queer As Folk/Teen Wolf

Teen As Folk od veterization

Krátce a jednorázově Stiles Stilinski/Brian Kinney a nakonec Derek Hale/Stiles Stilinski.

-)-)-)

Jak už jsem zmínila, některé crossovery se doslova nabízejí – například když jde o londýnské fandomy, které se nějakým způsobem týkají tajných služeb (London Spy, James Bond, Sherlock...). Seriál London Spy a filmy s Jamesem Bondem navíc spojuje herec Ben Whishaw.

London Spy/Sherlock

Find My Love od Chestnut_NOLA

Danny Holt hledá pravdu a obrátí se na slavného detektiva. Danny/Alex a Sherlock/John.

London Spy/James Bond

The Truth of Truths od blackidyll

Danny/Alex a James Bond/Q.

Illuminating Shadows od AtoTheBean

Danny/Alex a James Bond/Q. A Taky Danny/Alex/James Bond/Q.

-)-)-)

Jane Eyre/The Eagle|Eagle of the Ninth

Passion & Profession od demon_rum

Velmi nečekané spojení fandomů Jane Eyre a Orel Deváté legie. Delší kousek odehrávající se v Indii 19. století. Pár je Marcus Aquila/St. John Rivers (Janin bratranec Jan Křtitel) a vzhledem k době a postavám zahrnuje například témata náboženství či (internalizované) homofobie.

-)-)-)

Seriál Young Royals a knížku Červená, bílá a královsky modrá od Casey McQuiston spojuje téma gay princů, takže se na AO3 samozřejmě objevilo i několik desítek crossoverů – obvyklým tématem je, že Henry a Alex nějak pomáhají Wilhelmovi a Simonovi (s coming outem Willa, s přijetím královny Kristiny).

Young Royals/Red White & Royal Blue  

Chosen Family od QueenKatelynTheAristocrat

royal pains od toffeelemon

How Beautiful It Is od followtheserotonin

-)-)-)

Existuje (překvapivě) hodně M/M crossoverů HP/Twilight, obvykle jde o párování Harryho s Jasperem nebo Edwardem. Četla jsem jich svého času více a pár jich bylo dobrých, ale nevybavuji si konkrétní kousky – je to už dost dávno. :-) V případě zájmu lze nějaké najít tady:

HP/Twilight M/M crossovery podle kudos

A k tomu jedno unikátní párování Harry Potter/Charlie Swan :-)

The Boyfriend od FalconLux – jednorázovka, kde Bella zjistí, že její otec má mladého, pohledného a bohatého přítele.

-)-)-)

Shadowhunters/Supernatural  

Jumping In With Both Feet od ladyofthursday, TobytheWise

Označeno jako Crack Treated Seriously. Příběh toho, jak se Magnus, Alec a Jace ocitnou v nové dimenzi a musí spolupracovat se Samem, Deanem a Castielem, aby našli cestu zpět domů. Malec a (nakonec) Destiel.

-)-)-)

Teen Wolf/Glee

I May Lose the Battle (But You're Giving Me the Will to Try) od loveinisolation

Kurt Hummel/Stiles Stilinski.

-)-)-)

Black Sails/Outlander a Lord John Series  

Hope in the Shadows od Holly_Mack

Captain Flint|James McGraw/Lord John Grey. Pokračování Chase the Stars 'Til Daylight zahrnuje Jamie Fraser/Lord John Grey a Captain Flint|James McGraw/Thomas Hamilton.

-)-)-)

X-Men/Sherlock

From Westminster With Love od thehoyden

Cherik a Mycroft Holmes (mimo jiné).

-)-)-)

Downton Abbey/The Sentinel  

Thomas and the Society of Sentinels od Alex51324

-)-)-)

Drabbles o Rychlých Šípech

Předvánoční pohádka o úchylákovi a hodných chlapcích od Rebelka (Rychlé Šípy/Doctor Who)

Dubnová pohádka o úchylákovi a hodných chlapcích od Rebelka (Rychlé Šípy/Doctor Who)

Poslední tajemství J. T. od Charlie (Rychlé Šípy/Doctor Who)

Zakázaná literatura od Julie (Rychlé Šípy/Good Omens)

Pátrání po příčinách záhadného onemocnění TARDIS a ještě záhadnější spokojenosti Jacka H. od Bilkis (Rychlé Šípy/Doctor Who)

-)-)-)

A pokud vám teď crossovery přijdou docela zajímavé nebo jste si nevybraly/i a rády/i byste nějaký slash (femslash) crossover zkusily/i, tak mrkněte například sem na AO3:

M/M crossovery podle kudos

F/F crossovery podle kudos

M/M crossovery v češtině podle kudos

Jen pro zajímavost, na AO3 je nejpopulárnější M/M crossover Of Wizards and Heroes (storyforsomeone) – HP/The Avengers/Doctor Who se shipem Harry Potter/Loki, který má aktuálně přes 27 000 kudos.

Případné recenze na doporučené velmi ocením a samozřejmě uvítám veškeré další tipy.

P. S. Momentálně čtu převážně fanfikce k seriálu KinnPorsche, na který sice crossovery existují, ale vesměs s mně neznámými (asijskými) fandomy. Sdílím tedy alespoň odkaz na crossover svého druhu – píseň Why Don't You Stay z KinnPorsche (složená hercem a zpěvákem Jeffem Saturem) jako hudební podkres fanvidea na Young Royals. :-)

Zpět

Diskusní téma: Moje oblíbené M/M crossovery

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek